Miniox Header Barre

Tips & Trucs verf & decoratie


Verf

Hoe kan de verf het best worden aangebracht ?

Meng de verf in de potten altijd goed. Verdun slechts indien dit expliciet wordt gespecificeerd en gebruik een geschikte verdunner.

Dompel de kwast of rol niet volledig onder in de verf en strijk het teveel aan verf af aan de rand van de pot. De gedoseerde hoeveelheid zal op die manier gelijkmatig worden verdeeld en het lekken van de verf zal worden voorkomen. Bij gebruik van een rol, brengt u de verf eerst in verticale en daarna in horizontale stroken aan. Eindig verticaal van onder naar boven.

Bij gebruik van een kwast, begint u bij de bovenste strook over de gehele breedte. Ga vervolgens over tot het verven van de lager gelegen stroken. Strijk de verf uit in kleine verticale stroken en herhaal dit onmiddellijk hierna in horizontale richting. Eindig met het gladstrijken van de nieuwe laag van onder naar boven.

Het correct bewaren van verfoverschotten

Om verfoverschotten te bewaren, sluit u het deksel goed af en draait u de pot even om. Op die manier wordt de gleuf tussen de pot en het deksel met verf gevuld.

Hoe kan de benodigde hoeveelheid verf worden berekend ?

Om de benodigde hoeveelheid verf in te schatten, berekent u eerst de te verven oppervlakte door de hoogte of lengte van de muren te vermenigvuldigen met de breedte. Neem alle afmetingen en bereken vervolgens de totale te verven oppervlakte, zonder te vergeten de oppervlakten van deuren en vensters hiervan af te trekken.

Hoe kan een matglaseffect worden verkregen ?

Om ramen een matglaseffect te geven, behandelt u ze niet met een halfmatte, maar met een matte vernis. Het beste resultaat wordt bekomen door de vernis met een verfpistool aan te brengen (gelijkmatig mateffect).

Het verven van zacht PVC

Om bekleding in zacht PVC nieuw leven in te blazen, brengt u rechtstreeks op het gereinigde oppervlak een synthetisch product aan, zoals Fassilux Satin. Gebruik geen latex- of acrylverf, aangezien het oppervlak hierdoor plakkerig en kleverig blijft (niet opgedroogd effect).

Het verven van tegels

Om verf op tegels, glas of elk ander niet-poreus oppervlak te laten hechten, verdunt u Noxyde (Mathys) met 25% water of gebruikt u een product zoals Special Primer (Levis) en brengt u op het ontvette oppervlak een dunne laag van een van deze twee producten aan.

Het afbijten van oude verven

Het afbijten gebeurt koud of warm. De meest gangbare methode is het afbijten met een brander. Chemische afbijtmiddelen worden gebruikt voor vernis, dispersieverven en olieverven op moeilijke oppervlakken.

Verf op solventbasis

Solventverven zijn makkelijk in gebruik. Het is belangrijk de aangebrachte verf goed te bewerken en ze voldoende diep aan te brengen met een kwast. Een van de voordelen van dit type verf is zijn schrobvastheid. De meeste solventverven kunnen na 24 uur overschilderd worden.

Gereedschap voor het eigenlijke verven

Rollen en kussens worden gebruikt voor grote oppervlakken, die eerder met dispersieverf dan met lakverf op solventbasis worden behandeld.

Penselen en kwasten worden gebruikt voor kleine en moeilijk te bereiken oppervlakken (vensteromlijstingen). Het aanbod aan penselen is gevarieerd, de kwaliteit en het gebruik uiteenlopend.

Het opvullen van gaten en spleten

Poriënvullende en synthetische pasta’s worden bij voorkeur gebruikt op houten en bepleisterde oppervlakken voor binnenwerken. Schuur het geheel op om een perfect effen oppervlak te bekomen.

Finishing touch : het sponsverven

Er bestaan momenteel producten die het mogelijk maken om snel en gemakkelijk oude patina’s te creëren (Fair Decor, Effect, Fractalis, Kalkpatina,…). Vraag ons om advies.

Muurbekleding

Blazen en plooien

Zie erop toe dat de weektijd voor alle behangstroken ongeveer gelijk is. Als de tijden uiteenlopen, zullen er tijdens de werkpauze verschillen optreden in de manier waarop het papier uitzet.

Het voorkomen van voorraadoverschotten

Om het aantal rollen te berekenen, vermenigvuldigt u de omtrek van de kamer, waarvan de breedte van deuren en vensters wordt afgetrokken, met de hoogte. Deel vervolgens de verkregen oppervlakte door deze van de rol en voeg hier één rol aan toe. Behangpapier met een print heeft aanhechtingspunten waarvan de lengte varieert al naargelang de tekening. Deze lengte wordt op de achterzijde van het papier weergegeven. Bij de berekening van het aantal rollen dient er hiermee rekening te worden gehouden door de desbetreffende lengte bij de hoogte van de kamer op te tellen.

Het behangen van hoeken

Wanneer de breedte van een behangstrook de hoekrand van een muur overschrijdt, meet u de ruimte tussen de boord van de laatste strook en de hoek van de muur. Breng deze opmeting over naar de achterzijde van de te plakken strook en snij een papierstrook af met de overeenstemmende breedte. Plaats deze behangstrook en zorg ervoor dat de prints op elkaar aansluiten.

Het behangen van trappenhallen

Begin met het plaatsen van de langste behangstroken. Behang vervolgens de andere delen van de trappenhal. Houd rekening met de helling van de trap bij het opmeten van de behangstroken. Zij moeten namelijk voldoende lang zijn om tot aan de plint te reiken.

Het behangen van nissen

Begin met het behangen van de buitenste muur en sla een strook papier met een breedte van 3 cm om tegen de binnenzijde van de nis. Breng kleine driehoekige insnijdingen aan in de omgeslagen strook, zodat het papier de kromming van de muur volgt. Plooi vervolgens de lipjes om aan de rand.

Het behangen rond vensters

Snij het papier op de juiste grootte en behang eerst de binnenmuren. Laat een kleine marge vrij aan de verticale zijden. Plaats een volgende strook papier en druk de uitstekende delen aan tegen de vensteropening. Snij het papier af aan de rand van de vensterlijsten.

Praktische behangtips

Bereid oneffen of glanzende oppervlakken goed voor door ze glad te schuren of te behandelen met een geschikte verf.

Wat als het behangpapier loskomt ?

Het betreft hier meestal stripbaar papier, waarvoor een langere weektijd nodig is (ongeveer 15 tot 20 minuten).

Vloerbekleding

Hoe kunnen twee tapijtbanen in dezelfde richting worden gelegd ?

Om twee tapijtbanen naast elkaar te plaatsen, is het belangrijk dat ze in dezelfde richting worden gelegd. De juiste richting kan worden bepaald door een A4-blad op het tapijt te leggen en er met een balpen van onder naar boven over te wrijven. Het papier zal zich voortbewegen in de richting waarin het tapijt is geweven.

Correct reinigen : het algemeen onderhoud

Ter informatie, wordt een tapijt het best twee keer per week gestofzuigd op de doorgangsplaatsen en één keer per week volledig gestofzuigd. Onderhoud het tapijt vanaf de eerste dag. Trek draden nooit uit, maar snij ze af met een schaar. Behandel ingedrukte delen eerst met stoom en gebruik vervolgens een harde borstel om de polen terug recht te zetten. Rol een tapijt eerder op in plaats van het op te plooien.

Grondige reiniging : droogkuis

Een oplosmiddel wordt onder druk in het tapijt gespoten. Deze oplossende substantie dringt door tot in de polen van het tapijt dankzij een roterende nylonborstel. Het tapijt wordt vervolgens behandeld met een katoenen doek om het vuil te verwijderen. Tot slot wordt het tapijt gestofzuigd.

Voordelen : snelle droging en grondige reiniging dankzij de bewerking met katoen.

Grondige reiniging : sproei-extractie reiniging

Warm water wordt onder druk in het tapijt gesproeid, waardoor het vuil loskomt. Het water wordt meteen hierna op krachtige wijze weggezogen.

Voordelen : zeer goede en erg efficiënte methode, die wordt aanbevolen voor hoogpolige stoffen.

Nadelen : trage droging en risico op krimpen.

Grondige reiniging : droge shampoo

Een compacte mousse met lage vochtigheidsgraad wordt aangebracht met behulp van een rol of een roterende borstel. De mousse wordt vervolgens in de polen gemasseerd en opgezogen.

Voordeel : snelle droging.

Nadeel : oppervlakkige reiniging en is niet geschikt voor alle soorten tapijt.

Grondige reiniging : natte shampoo

Er worden toestellen met schijven gebruikt die de shampoo op snel draaiende cilindervormige borstels verspreiden om het product te laten schuimen en de polen hiermee te doordrenken.

Voordeel : efficiënte reiniging.

Inconvénients : risque de rétrécissement et il faut attendre le séchage complet.

Ontvlekkingsmethoden

Reageer direct en verwijder het grootste deel van de vlek met een lepel of mes. Dep de vlek op of wrijf er licht over met een absorberende doek om de vloeistof eruit te halen. Het gebruik van lauw water of shampoo volstaat meestal om een verse vlek te verwijderen. Laat het tapijt na gebruik van een nat product volledig opdrogen, vooraleer u naar een volgende fase in de behandeling overgaat.

Materialen & diversen

Hoe kan een oud meubelstuk worden gerestaureerd ?

Een meubelstuk roept altijd een welbepaalde herinnering op en dit vooral wanneer het erg oud is. Het onderhoud ervan is noodzakelijk en de restauratie essentieel. Hiervoor dienen er een aantal delicate bewerkingen te worden uitgevoerd.

  1. Reinigen : Schuur zorgvuldig de oude waslagen en vetplekken af met in boenwasverwijderaar gedrenkt staalwol. Veeg vervolgens schoon met een droge doek. Indien nodig, kan u de verf afbijten.
  2. Afbijten : Breng met een penseel een vloeibaar verfafbijtmiddel aan. Laat even intrekken en verwijder de vernis met staalwol. Beëindig de bewerking met in boenwasverwijderaar gedrenkt staalwol.
  3. Behandelen : Nu het hout is blootgelegd, kan het worden behandeld. Breng met een penseel een insecticide aan op de binnen- en buitenoppervlakken. Injecteer dit product met een naald voor de behandeling van diepere gleuven. Dompel erg vermolmde delen gedurende een uur in met het product. Laat het geheel tot slot drogen.
  4. Opvullen : Gebruik hiervoor houtpasta en een spatel. Voor de restauratie van ontbrekende volumes, verwijdert u het beschadigde deel van het hout, schuurt u de holte glad en vult u deze vervolgens op. Nadat alles is opgedroogd, schuurt u het geheel glad zodat een effen en gaaf oppervlak wordt bekomen.
  5. Beitsen : Breng op het gezonde en in zijn oorspronkelijke staat herstelde hout een acryl- of solventbeits aan. Gebruik hiervoor een spons, doek of penseel al naargelang de nervatuur van het hout. Laat het geheel tot slot ongeveer 1 tot 2 uur drogen.
  6. Poriënvullen : Gebruik een product om de beits te fixeren. Hierdoor zullen de poriën van het hout worden gevuld en zullen de nerven diepte krijgen. Dit maakt een afwerking met boenwas of vernis mogelijk.
  7. Vernissen : Breng met een penseel een laag satijn- of glansvernis aan op het hout met gevulde poriën.
  8. Wassen : Breng de was in dunne laagjes aan met zacht staalwol of een doek. Laat 10 tot 20 minuten drogen. Polijst het hout met een wollen doek of met een zachte borstel voor gebeeldhouwde motieven.

Gereedschap voor het reinigen

Staalborstels maken het mogelijk om het roest op metaal te verwijderen, beschadigde verflagen van metselwerk te halen en het vuil op gevels weg te nemen.

Met plamuurmessen kunnen onder andere gaten, spleten en voegen worden opgevuld.

Krabijzers kunnen oude lagen loszittende verf en verharde cement- of pleisterresten verwijderen.

Een hogedrukreiniger wordt met name gebruikt voor grote en grondige reinigingen (daken, gevels, regengoten of vloeren).